Utkast: Nov. 5, 2010
Amerikanska pannkakor med två kompotter
En spännande variant istället för våra vanliga pannkakor. Pannkakorna är tjockare och passar perfekt till en lite lyxigare frukost! Det som blir över av kompotterna går utmärkt att spara i kylen och ha till exempelvis gröten och glass.

För 10-12 stycken pannkakor behöver du
1 dl vatten
1 1/2 - 2 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelbit
1 pomerans skal
Gör så här
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Rabarberkompott
1 1/2 tsk riven färsk ingefära
1 1/2 tsk grovkrossad kardemumma
2 1/2 dl strösocker
En spännande variant istället för våra vanliga pannkakor. Pannkakorna är tjockare och passar perfekt till en lite lyxigare frukost! Det som blir över av kompotterna går utmärkt att spara i kylen och ha till exempelvis gröten och glass.

För 10-12 stycken pannkakor behöver du
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1 msk socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 msk smält smör + smör till stekning
- 1 ägg
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget.
Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.
Äppelkompott
4 personer
750 g äpplen1 dl vatten
1 1/2 - 2 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelbit
1 pomerans skal
Gör så här
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Lägg äpplena i kastrull med vatten, socker och rivet apelsinskal, pomerans skal och kanelbit. Sjud äpplena över svag värme tills de är mjuka.
Rabarberkompott
4 personer
800 g rabarber1 1/2 tsk riven färsk ingefära
1 1/2 tsk grovkrossad kardemumma
2 1/2 dl strösocker
Gör så här
Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm långa bitar. Lägg i en vid kastrull, ej aluminium. Tillsätt ingefära, kardemumma och socker. Koka ihop på svag värme ca 10 min. Servera kompotten ljummen med pannkakorna.