En spännande variant istället för våra vanliga pannkakor. Pannkakorna är tjockare och passar perfekt till en lite lyxigare frukost! Det som blir över av kompotterna går utmärkt att spara i kylen och ha till exempelvis gröten och glass.

För 10-12 stycken pannkakor behöver du
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1 msk socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 msk smält smör + smör till stekning
- 1 ägg
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget.
Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.
Äppelkompott
4 personer
750 g äpplen1 dl vatten
1 1/2 - 2 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelbit
1 pomerans skal
Gör så här
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Lägg äpplena i kastrull med vatten, socker och rivet apelsinskal, pomerans skal och kanelbit. Sjud äpplena över svag värme tills de är mjuka.
Rabarberkompott
4 personer
800 g rabarber1 1/2 tsk riven färsk ingefära
1 1/2 tsk grovkrossad kardemumma
2 1/2 dl strösocker
Gör så här
Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm långa bitar. Lägg i en vid kastrull, ej aluminium. Tillsätt ingefära, kardemumma och socker. Koka ihop på svag värme ca 10 min. Servera kompotten ljummen med pannkakorna.
Perfekt rätt när man exempelvis köpt hem billig vit fisk men inte har den blekaste vad man ska göra med den.
Under det frasiga täcket av knäckebröd gömmer sig en örtblandning som får vilken trist vit fisk som helst att lysa upp. Ägg&romsåsen till fisk har blivit en ny vardagsfavorit för mig.

Till 4 personer
Panerad fisk
4 upptinade eller färska stora filéer eller 8 små filéer av valfri vit fisk
130 g av ditt favorit knäckebröd eller ströbröd
4 msk finhackad basilika
1 dl finhackad persilja
3 äggvitor
1/2 dl kallt vatten
salt&peppar
Ägg&Romsås
4 ägg
2 1/2 msk röd rom
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl hackad persilja
2 msk vetemjöl
2 msk smör
salt&peppar
Tomatsallad
4 tomater
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 charlottenlökar
2 klyftor vitlök
3/4 dl grovhackad persilja
flingsalt&svartpeppar
Tillbehör
Potatis och citronklyfta, garnera med en persiljekvist.
Gör så här
1. Koka äggen i ca 10 minuter, ställ av och häll i kallt vatten. Sätt på potatisen.
2.Tomatsallad
Skölj tomaterna och skär dem i bitar, lägg i en bunke. Finhacka charlottenlökarna och lägg de och persiljan i bunken med tomaterna. skiva vitlökarna så tunt du kan, sätt en stekpanna på plattan och häll i olivolja när plattan är lagom het. Lägg sedan i skivorna av vitlök, var försiktig, det kan skvätta rejält från den heta oljan. När vitlöken har blivit lite gyllen. Ta då från plattan och häll i vinägern. När oljan svalnat lite häll den då i bunken med tomaterna, salta och peppra efter smak. Låt tomatsallad sedan stå och marineras i ca 20 minuter innan servering.
3.Fisken
Lägg i knäckebröden i en matberedare och kör tills det bara är fina smulor kvar, häll över på en stor tallrik. Vispa upp äggvitorna med vattnet, häll över på en tallrik. Lägg dom finkackade kryddorna på en annan tallrik. Torka fisken torr med papper och salta och peppra filéerna. Börja panera filéerna genom att först vända filén i örtblandingen, sedan i äggvitan och till sist i knäckesmulorna. Stek fisken i mycket smör eftersom paneringen suger åt sig så mycket. Stek varje sida på lagom hög värme i ungefär 3 minuter per sida. Men vänta med stekningen till slutet.
4.Ägg&Romsås
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Börja steka dem panerade filéerna.
5.Smaka av med salt och peppar, skala och hacka äggen, lägg sedan i äggen, rom och den hackade persiljan i slutet.
Klackarna i taket för den här desserten, kombinationen äpple, kolasås och vanilj philadelphiaost är riktigt, riktigt underbar.

Till en cheesecake behöver du
Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muskovadosocker
4 msk smält smör
Fyllning
600 g Philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tunt skivade äpplen
3/4 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1/2 grovhackade nötter, tex valnötter eller mandel
Kolasås
2 1/2 dl ljust muskovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1 1/2 dl kaffegrädde
1/2 dl ljus sirap
2 msk smör
Gör så här
1. Placera en ugnsfast form innehållande 2 cm vatten längst ner i ugnen. Det hjälper cheesecaken att hålla sig saftig. Sätt sedan ugnen på 175 grader.
2.Botten
Lägg i kexen i en matberedare och kör kexen till fina smulor. Rör sedan i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 8 minuter. Låt svalna.
3.Fyllning
Vispa osten mjuk och luftig med hjälp av en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 min efter varje ägg. Rör sist i creme fraiche och häll blandningen i formen.
4. Lägg kanel och socker i en skål och lägg i äppelskivorna och blanda. Fördela äppelskivorna på cheesecaken och strö över nötterna. Grädda kakan i ca 60 min eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka på formen för att kolla kakans fasthet. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylen över natten.
5. Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en smal stekspade eller med en kniv, och låt kakan glida över på serveringsfatet.
6.Kolasåsen
Blanda socker och maizena. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka dem i ca 5 min eller tills såsen har tjocknat, rör om under tiden. Ringla den färdiga kolasåsen över kakan och ställ den kallt.
En syrlig och god paj som verkligen sätter igång spottkörtlarna! Vill man ha den lite mindre syrlig kan man ersätta en av citronerna med två stycken lime.

Till en paj behöver du
Pajdeg
150 g smör
3/4 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
saft av 2 citroner (1 1/2 dl)
Finrivet skal av 2 citroner
1 1/2 dl vatten
3 1/2 dl florsocker
2 msk maizenamjöl
4 stycken rumsvarma äggulor
Gör så här
1.Pajdeg
Hacka ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen minst en timma, viktgt för att pajkanten ska hålla sig på plats. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 gradet i 10 minuter.
Sänk sedan värmen till 175 grader.
2.Fyllning
Koka upp under vispning saft och skal av citron, vatten, florsocker och maizenamjöl i en kastrull
3. Ta kastrullen från värmen när blandningen har tjocknat och låt den svalna lite.
4. Vispa i en äggula i taget och vispa till en jämn smet. Fördela sedan fyllningen i pajskalet.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna helt, pudra sedan över med florsocker.
Knapriga på utsidan men härligt mjuka på insidan. Äpple och kanel är en oslagbar kombination.

Till 4 personer
3 syrliga äpplen
1 tsk citronsaft
125 g mjöl
1 ägg
1 1/4 dl ljust öl
1 msk smält smör
salt
olja till fritering
En blandning av socker och kanel att rulla munkarna i
Gör så här
1. Skala äpplena och avlägsna kärnhusen med en öppelpipa. Skär fruktköttet på tvären i ungefär 1 cm tjocka ringar och droppa genast över citronsaften.
2. Rör mjöl och ägg till en jämn smet. Rör ner öl, smör och en nypa salt.
3. Hetta upp oljan i en kastrull. Rulla äppelringarna i socker & kanelblandningen och doppa dom i smeten.
4. Kolla fall oljan är tillräckligt het genom att lägga ner en bit vitt bröd och ser fall den blir gyllenbrun på drygt en minut. Det stiger även upp små rökmoln från oljan.
5. När oljan är tillräckligt het lägger du ner några av munkarna som är doppade i smeten. Fritera dom i någon minut. Vänd sedan ringarna och fritera någon minut, tills dom är knapriga och gyllenbrunna. Ta upp dom och låt dom droppa av på hushållspapper.
6. Strö över socker och servera med tex vaniljglass.
Ett riktigt bra sätt att spara höstens läkerheter. Blir ett mumsigt tillägg till vilträtter och tyngre kötträtter.

Ingredienser
- 2 liter fin rensad svamp
- 2 tsk salt
- 2 msk citronsaft
- 2 dl ättiksprit (12%)
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 bit färsk ingefära, skivad
- 1 röd chili, spansk peppar, finhackad
- 1 bit kanel
- 3 kryddnejlikor
- 1-2 stora renjorda burkar med lock.
Gör så här
1.Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock. Värm och sjud sakta i 10 minuter.
2. Blanda ättiksprit, vatten, socker, ingefära, chili, kanel och kryddnejlikor i en kastrull och koka upp inläggningslagen. Rör så att sockret löser sig.
3. Tillsätt svampen, koka upp och låt sjuda i 50 minuter.
4. Sterilisera gärna burkarna genom att sätta dem i 110 grader varm ugn i 10 minuter eller koka dem några minuter.
5. Fördela svampen på burk, pressa ihop och täck med inläggningslagen, förslut sedan med lock, låt kallna och förvara svalt och mörkt.
En underbar krämig risotto med höstiga läckerheter. Har du inte turen att hitta kantarellar går det såklart lika bra med annan svamp. Välj själv dina favoriter och blanda!

Till 4 personer
1 L hönsbuljong (1 liter vatten+1 hönsbuljongtärning)
4 stycken schalottenlökar eller 1 stor gul lök
2 stycken vitlöksklyftor
1 zucchini
200 g gröna bönor, tex sockerärtor eller harico verts
10 stycken småtomater
3 dl färska kantareller
4 msk smör
4 dl arborioris eller avarioris
2 dl rött vin
1-2 dl smulad fetaost
1 tsk torkad timjan eller 1-2 msk färsk timjan
salt och svartpeppar
Garnering
Delade små tomater, smulad fetaost, smörfräst svamp och ev timjankvist
Så här gör du:
1. Koka upp buljongen. Finhacka schalottenlök och vitlök. Dela och skiva zuccinin och dela bönorna. Sedan delar du även tomaterna i halvor. Putsa bort smutsen från svampen och skiva den i lite mindre bitar.
2. Fräs löken och svampen i smör utan att det tar färg och lägg i den torkade timjan, har du färsk timjan väntar du med att tillsätta den senare istället. Alldeles i det sista lägger du i zucchini skivorna och bönorna med löken och svampen.
3. Rör ner riset, tillsätt vinet och rör tills all vätska har koka in i riset. Sedan tillsätter du den varma buljongen, en kopp i taget och rör tills vätskan har kokat in i riset, sen häller du i nästa kopp buljong och rör. Tänk på att röra sakta mot botten och hela tiden. När all buljong är tillsatt och risotton har kokat i drygt 20 minuter bör det vara krämigt med ändå "al dente".
4. Nu till slutklämmen för det där lilla extra! Rör ner den smulade fetaosten, tomaterna och den hackade färska timjan och värm risotton i ett par minuter till. salta peppra och smaka av.
5. Garnera med de smörfrästa svamparna, delade småtomater, smulad fetaost och en timjankvist.
Hej! Jag heter Martina Johansson och går mitt sista år på restauranglinjen på gymnasiumet och iår ska vi ha ett projektarbete. Jag har valt att den här bloggen ska bli mitt stora projekt. Med den här bloggen vill jag att ni som läser den ska få inspiration och våga testa lite mer spännande rätter än den vanliga och lite tråkiga maten som man väldigt lätt kör fast i, och istället våga testa lite nytt.
De flesta råvarorna i recepten jag lägger ut kommer vara i säsong, det blir billigare, godare och bättre för miljön. Det kommer även tipsas om menyförslag och så himla mycket mer. ENJOY!