Äppelcheesecake
Äppelcheesecake med kolasås
Klackarna i taket för den här desserten, kombinationen äpple, kolasås och vanilj philadelphiaost är riktigt, riktigt underbar.

Till en cheesecake behöver du
Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muskovadosocker
4 msk smält smör
Fyllning
600 g Philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tunt skivade äpplen
3/4 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1/2 grovhackade nötter, tex valnötter eller mandel
Kolasås
2 1/2 dl ljust muskovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1 1/2 dl kaffegrädde
1/2 dl ljus sirap
2 msk smör
Gör så här
1. Placera en ugnsfast form innehållande 2 cm vatten längst ner i ugnen. Det hjälper cheesecaken att hålla sig saftig. Sätt sedan ugnen på 175 grader.
2.Botten
Lägg i kexen i en matberedare och kör kexen till fina smulor. Rör sedan i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 8 minuter. Låt svalna.
3.Fyllning
Vispa osten mjuk och luftig med hjälp av en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 min efter varje ägg. Rör sist i creme fraiche och häll blandningen i formen.
4. Lägg kanel och socker i en skål och lägg i äppelskivorna och blanda. Fördela äppelskivorna på cheesecaken och strö över nötterna. Grädda kakan i ca 60 min eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka på formen för att kolla kakans fasthet. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylen över natten.
5. Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en smal stekspade eller med en kniv, och låt kakan glida över på serveringsfatet.
6.Kolasåsen
Blanda socker och maizena. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka dem i ca 5 min eller tills såsen har tjocknat, rör om under tiden. Ringla den färdiga kolasåsen över kakan och ställ den kallt.
Klackarna i taket för den här desserten, kombinationen äpple, kolasås och vanilj philadelphiaost är riktigt, riktigt underbar.

Till en cheesecake behöver du
Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muskovadosocker
4 msk smält smör
Fyllning
600 g Philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tunt skivade äpplen
3/4 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1/2 grovhackade nötter, tex valnötter eller mandel
Kolasås
2 1/2 dl ljust muskovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1 1/2 dl kaffegrädde
1/2 dl ljus sirap
2 msk smör
Gör så här
1. Placera en ugnsfast form innehållande 2 cm vatten längst ner i ugnen. Det hjälper cheesecaken att hålla sig saftig. Sätt sedan ugnen på 175 grader.
2.Botten
Lägg i kexen i en matberedare och kör kexen till fina smulor. Rör sedan i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 8 minuter. Låt svalna.
3.Fyllning
Vispa osten mjuk och luftig med hjälp av en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 min efter varje ägg. Rör sist i creme fraiche och häll blandningen i formen.
4. Lägg kanel och socker i en skål och lägg i äppelskivorna och blanda. Fördela äppelskivorna på cheesecaken och strö över nötterna. Grädda kakan i ca 60 min eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka på formen för att kolla kakans fasthet. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylen över natten.
5. Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en smal stekspade eller med en kniv, och låt kakan glida över på serveringsfatet.
6.Kolasåsen
Blanda socker och maizena. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka dem i ca 5 min eller tills såsen har tjocknat, rör om under tiden. Ringla den färdiga kolasåsen över kakan och ställ den kallt.
Kommentarer
Trackback