Örtpanerad fisk med ägg&romsås och syrlig tomatsallad

Örtpanerad fisk med ägg&romsås och syrlig tomatsallad
Perfekt rätt när man exempelvis köpt hem billig vit fisk men inte har den blekaste vad man ska göra med den.
Under det frasiga täcket av knäckebröd gömmer sig en örtblandning som får vilken trist vit fisk som helst att lysa upp. Ägg&romsåsen till fisk har blivit en ny vardagsfavorit för mig.




Till 4 personer

Panerad fisk
4 upptinade eller färska stora filéer eller 8 små filéer av valfri vit fisk
130 g av ditt favorit knäckebröd eller ströbröd
4 msk finhackad basilika
1 dl finhackad persilja
3 äggvitor
1/2 dl kallt vatten
salt&peppar

Ägg&Romsås
4 ägg
2 1/2 msk röd rom
4 5 dl mjölk
1 1 dl vispgrädde
1/2 dl hackad persilja
2 msk vetemjöl
2 2 msk smör
salt&peppar

Tomatsallad
4 tomater
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 charlottenlökar
2 klyftor vitlök
3/4 dl grovhackad persilja
flingsalt&svartpeppar

Tillbehör
Potatis och citronklyfta, garnera med en persiljekvist.

Gör så här
1.
Koka äggen i ca 10 minuter, ställ av och häll i kallt vatten. Sätt på potatisen.

2.Tomatsallad
Skölj tomaterna och skär dem i bitar, lägg i en bunke.  Finhacka charlottenlökarna och lägg de och persiljan i bunken med tomaterna. skiva vitlökarna så tunt du kan, sätt en stekpanna på plattan och häll i olivolja när plattan är lagom het. Lägg sedan i skivorna av vitlök, var försiktig, det kan skvätta rejält från den heta oljan. När vitlöken har blivit lite gyllen. Ta då från plattan och häll i vinägern. När oljan svalnat lite häll den då i bunken med tomaterna, salta och peppra efter smak. Låt tomatsallad sedan stå och marineras i ca 20 minuter innan servering.

3.Fisken
Lägg i knäckebröden i en matberedare och kör tills det bara är fina smulor kvar, häll över på en stor tallrik. Vispa upp äggvitorna med vattnet, häll över på en tallrik. Lägg dom finkackade kryddorna på en annan tallrik. Torka fisken torr med papper och salta och peppra filéerna. Börja panera filéerna genom att först vända filén i örtblandingen, sedan i äggvitan och till sist i knäckesmulorna. Stek fisken i mycket smör eftersom paneringen suger åt sig så mycket. Stek varje sida på lagom hög värme i ungefär 3 minuter per sida. Men vänta med stekningen till slutet.

4.Ägg&Romsås
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Börja steka dem panerade filéerna.

5.Smaka av med salt och peppar, skala och hacka äggen, lägg sedan i äggen, rom och den hackade persiljan i slutet.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0