Höstrisotto

Höstrisotto

En underbar krämig risotto med höstiga läckerheter. Har du inte turen att hitta kantarellar går det såklart lika bra med annan svamp. Välj själv dina favoriter och blanda!





Till 4 personer

1 L hönsbuljong (1 liter vatten+1 hönsbuljongtärning)
4 stycken schalottenlökar eller 1 stor gul lök
2 stycken vitlöksklyftor
1 zucchini
200 g gröna bönor, tex sockerärtor eller harico verts
10 stycken småtomater
3 dl färska kantareller
4 msk smör
4 dl arborioris eller avarioris
2 dl rött vin
1-2 dl smulad fetaost
1 tsk torkad timjan eller 1-2 msk färsk timjan
salt och svartpeppar

Garnering
Delade små tomater, smulad fetaost, smörfräst svamp och ev timjankvist

Så här gör du:
1. Koka upp buljongen. Finhacka schalottenlök och vitlök. Dela och skiva zuccinin och dela bönorna. Sedan delar du även tomaterna i halvor. Putsa bort smutsen från svampen och skiva den i lite mindre bitar.

2. Fräs löken och svampen i smör utan att det tar färg och lägg i den torkade timjan, har du färsk timjan väntar du med att tillsätta den senare istället. Alldeles i det sista lägger du i zucchini skivorna och bönorna med löken och svampen.

3. Rör ner riset, tillsätt vinet och rör tills all vätska har koka in i riset. Sedan tillsätter du den varma buljongen, en kopp i taget och rör tills vätskan har kokat in i riset, sen häller du i nästa kopp buljong och rör. Tänk på att röra sakta mot botten och hela tiden. När all buljong är tillsatt och risotton har kokat i drygt 20 minuter bör det vara krämigt med ändå "al dente".

4. Nu till slutklämmen för det där lilla extra! Rör ner den smulade fetaosten, tomaterna och den hackade färska timjan och värm risotton i ett par minuter till. salta peppra och smaka av.

5. Garnera med de smörfrästa svamparna, delade småtomater, smulad fetaost och en timjankvist.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0